matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Agula:
Trygonometria
Uzasadnij, że liczby
2
√
3
3sin3
, 3
√
1−cos
2
3
, (3
cos3
)
tg3
są rowne
4 mar 17:17
Basia:
druga=trzeciej bo
sinα
cosα*tgα=cosα*
=sinα=
√
1−cos
2
α
cosα
czyli także cos3*tg3=
√
1−cos
2
3
=sin3 pierwsza nie jest im równa; równa jest im liczba
3
√
3
3sin3
= (3
3sin3
)
1/3
= (3
1
3
*3sin3
)=3
sin3
4 mar 17:46