PlanImetria
Kasia: W trojkacie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest 2 razy dłuższa
od drugiej. Oblicz stosunek − promienia R opisanego na tym trójkącie
do promienia r wpisanego w ten trójkąt.
12 paź 00:26
mat:
| R | |
| = ........................ |
| r | |
12 paź 00:34
mat:
12 paź 00:37
wakacje:

z twierdzenia Pitagorasa: (2x)
2+x
2=y
2 → y=
√5x
| | a+b−c | | x+2x−√5x | | 3−√5 | |
r= |
| = |
| = |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| R | | | | √5 | | 2 | | √5 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| r | | | | 2 | | 3−√5 | | 3−√5 | |
12 paź 00:37
chichi:
Niech przyprostokątne będą zatem długości 'a' oraz '2a', przeciwprostokątna jest dłg 'b'
wówczas:
| | a√5 | |
c = √a2+(2a)2 = a√5 ∧ c = 2R ⇒ R = |
| |
| | 2 | |
| | a+2a−a√5 | | R | |
r = |
| , zatem |
| =...  |
| | 2 | | r | |
12 paź 00:38
chichi:
Powinno być 'b' zamiast 'c'
12 paź 00:39
12 paź 00:40
mat:
przeciwprostokątna jest długości "c"
12 paź 00:41
chichi:
@
mat patrz
00:39... Już trochę późno
12 paź 00:43