logika - forma zdaniowa
wz7475: jak mogę zapisać formę zdaniową bez użycia symbolów podzielności i dzielenia nast. zdań?
k jest liczbą naturalną niepodzielną przez siedem lub podzielną przez trzy
największy wspólny dzielnik liczb a i b wynosi 8
11 paź 23:52
ite: Skoro "k jest liczbą naturalną niepodzielną przez 7", to nie istnieje żadna liczba naturalna,
której pomnożenie przez 7 da w wyniku liczbę k.
Jak "k jest liczbą naturalną podzielną przez 3", to istnieje jakaś liczba naturalna, która
pomnożona przez 3 da liczbę k.
Z tego skorzystaj.
12 paź 09:37
Saizou :
Połącz te fakty
I. Skoro jest niepodzielna przez 7, to istnieje n całkowite, że k jest postaci:
1) k = 7n+1
2) k = 7n+2
3) k = 7n+3
4) k = 7n+4
5) k = 7n+5
6) k = 7n+6
(lub w skrócie k ≠ 7n, można też zapisać że ¬(k=7n))
k jest podzielne przez 3, to istnieje taka liczba l całkowita, że
k = 3l
12 paź 12:25