Rozwiąż równanie
Matematyk: √5x−4 −
√2x−4 = 2
Pilnie potrzebuje pomocy, bo sam próbuje, ale nie potrafię
11 paź 23:13
chichi:
Analisis antiquorum
√5x−4−
√2x−4 = 2
√5x−4 = 2+
√2x−4
5x−4 = 4+4
√2x−4+2x−4
3x−4 = 4
√2x−4
9x
2−24x+16 = 16(2x−4)
9x
2−56x+80 = 0
(9x−20)(x−4) = 0
Teraz wstaw do wyjściowego równania i sprawdź czy owe 'x' je spełniają
11 paź 23:34
Mila:
5x−4≥0 i 2x−4≥0
D
r=<2,
∞)
√5x−4=2+
√2x−4 ?
2 obie strony równania nieujemne
5x−4=4+4
√2x−4+2x−4⇔
3x−4=4
√2x−4 /
2 obie strony nieujemne
9x
2−24x+16=16(2x−4)
9x
2−56x+80=0
dokończ
11 paź 23:40