Proszę o sprawdzenie
Kasia: Proszę o sprawdzenie
Rozwiaz trojkat ABC, w którym AC=3, BC=7 i kąt BAC=1200
Długość boku wyznaczam korzystając z tw cosinusów
72 =IABI2 +32 − 2×IABI×3×cos1200
49=IABI2 +9−6×IABI×−12
0=IABI2+3×IABI−40
Delta=169
IABI1=−8
IABI2=5
Obliczam kąt alfa:
52=32+72−2×3×7×cosalfa
25=9+49−42×cosalfa
25=58−42×cosalfa
−33=−42×cosalfa
cosalfa=380
Obliczam kąt beta
Beta=180−120−38=220
11 paź 23:13
wredulus_pospolitus:
'rozwiąż trójkąt'

Keeee

Pomijając brak nawiasów,
pomijając brak informacji jaką długość wybierasz dla boku AB i dlaczego,
pomijając brak informacji co to za kąt ten magiczny kąt α,
pomijając napisanie: cosα = 38
o,
pomijając napisanie, że jest to kąt wyznaczony z tablic i jest to przybliżona wartość,
to nie widzę jakiś większych błędów.
12 paź 09:22