Proszę o sprawdzenie
Kasia: Rozwiaz trojkat ABC, w którym AC=3, BC=7 i kąt BAC=1200
Długość boku wyznaczam korzystając z tw cosinusów
72 =IABI2 +32 − 2×IABI×3×cos1200
49=IABI2 +9−6×IABI×−12
0=IABI2+3×IABI−40
Delta=169
IABI1=−8
IABI2=5
Obliczam kąt alfa:
52=32+72−2×3×7×cosalfa
25=9+49−42×cosalfa
25=58−42×cosalfa
−33=−42×cosalfa
cosalfa=380
Obliczam kąt beta
Beta=180−120−38=220
11 paź 23:10
chichi:
Używaj proszę symbolu
≈ gdy podajesz przybliżoną wartość. Generalnie jest okej ale lepszym
przybliżeniem będzie α ≈ 38.2
o. Szybciej było z tw. sinusów jak napisałem Ci w poprzednim
wątku, ale tak też jest okej. Miłej nocy
11 paź 23:23
Kasia: Dziekuje 😘
11 paź 23:25
chichi:
P. S. "cosalfa=38
0" tu powinnobyć α≈38
o, uważaj na zapisy
11 paź 23:25