Kombinatoryka - proste zadanie
Kasia: Dwoje dzieci zebrało 10 stokrotek 16 róż i 14 tulipanów. Na ile sposobów mogą się podzielić?
Wiem że jest bardzo proste i odpowiedź to 11*17*15 ale potrzebuję uzasadnienia z czego to
wynika, wzoru czy coś
11 paź 20:31
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że:
Dzieci są rozróżnialne
tak więc −−− dzielmy stokrotki:
pierwsze dziecko (nazwijmy ją Alą) może dostać każdą wartość od 0 do 10 −−− 11 możliwości
reszta ląduje u drugiego dziecka.
dzielmy róże:
Ala może dostać każdą wartość od 0 do 16 −−− 17 możliwości
reszta ląduje u drugiego dziecka.
dzielmy tulipany:
Ala może dostać każdą wartość od 0 do 14 −−− 15 możliwości
reszta ląduje u drugiego dziecka.
Stąd: 11*17*15
11 paź 20:39
Mila:
Możesz skorzystać z kombinacji z powtórzeniami, ale to trochę strzelanie do muchy z armaty?
Lepiej wg wskazówki wredulusa.
x
1+x
2=10 liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych.
Mamy liczbę kombinacji z powtórzeniami:
X
1+x
2=16
x
1+x
2=14
−−−−−−−−−−−−−
stąd 11*17*15 możliwości.
11 paź 22:02