proszę o sprawdzenie
anna: rozwiąż równanie
10sin2x −3cos2x = 24cosx − 3 x∊ <0; 2π >
10 (1−cos2x) −3(2cos2x − 1 ) −24cosx +3 = 0
−2cos2x − 3cosx +2 =0
cosx = t dla t ∊ <−1; 1>
−2t2 − 3t +2 =0
Δ =25 √25 = 5
t1 = 1 lub t 2 = −4 ∉ D
cosx = 1
x =0 lub x = 2π
11 paź 18:53
I'm back:
Źle policzone pierwiastki
| | 2 | | c | |
Zauważ że Ci wyszlo t1*t2 = − 4 = − |
| = |
| |
| | 2 | | a | |
11 paź 19:17
I'm back:
I taka uwaga: rozwiązałaś równanie to sprawdź czy dobry wynik wychodzi:
10*0 − 3*1 = 24*1 − 3 <−−−− od razu widać że jest coś nie tak
11 paź 19:19
anna: słusznie
| | 3−5 | | 1 | | 8 | |
t1 = |
| = |
| t2 = |
| =−2 ∉ D |
| | −4 | | 2 | | −4 | |
czy teraz jest dobrze
11 paź 20:29
wakacje: jest ok
11 paź 21:21
anna: dziękuję
11 paź 21:43