.
Karol: Jaki jest wzór na przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego , trójkątnego i
sześciokątnego?
11 paź 14:57
ite:
pytasz o przekątną graniastosłupa prawidłowego trójkątnego niebędącą przekątną ściany bocznej?
11 paź 15:17
chichi:
A o którą przekątną graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego pytasz? Bo z pewnością nie ma
jednej
11 paź 16:02
chichi:
Tego pierwszego d =
√H2+2a2
11 paź 16:03
Karol: A na przekątna graniastosłupa prawidłowego trójkątnefo i sześciokątnego to ? Obojętniee jaka
proszę bo mi potrzebne
11 paź 18:32
Mila:

Definicja: Przekątna graniastosłupa
Przekątną graniastosłupa nazywamy odcinek łączący dwa wierzchołki graniastosłupa,
leżące na różnych podstawach i na różnych ścianach bocznych.
1)
dł przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego
d=|BD
1|
d
2=H
2+DB
2=H
2+a
2+a
2
d
2=2a
2+H
2
d=
√H2+2a2 − dł przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego
Wypisz pozostałe przekątne. Masz to w podręczniku.
2) przekątna sześcianu
p
2=a
2+a
2
d
2=a
2+p
2=3a
2
d=a
√3
11 paź 19:26
11 paź 20:16