Zadania podstawowe
Damian#UDM: 1. Ania kupiła 1,8 kg cukierków − 49 kupionych cukierków miało nadzienie owocowe, 25
pozostałych było miętowych. Resztę stanowiły cukierki czekoladowe. Ile dekagramów cukierków
czekoladowych kupiła Ania?
2. Oto stan oszczędności klas szóstych z pewnej szkoły: klasa 6a − 400 zł, klasa 6b − 240 zł,
klasa 6c − 560 zł, klasa 6d − 400 zł. Jak sprawiedliwie rozdzielić między te klasy nagrodę za
oszczędzanie w wysokości 160 zł ?
10 paź 21:09
janek191:
1.
1,8 kg = 1 80 dag
Owocowe
11 paź 08:36
janek191:
= 80
180 − 80 = 100
Miętowe
Czekoladowe
100 − 40 = 60
=============
Ania kupiła 60 dag cukierków czekoladowych.
11 paź 08:40
janek191:
400 + 240 + 560 + 400 = 1600
itd.
11 paź 08:46
Damian#UDM: Super, bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam was.
11 paź 19:09