proszę o rozwiązanie
anna: Proste y = m
1 i y = m
2 , gdzie m
1 ⁄= m
2 są styczne do wykresu funkcji
f(x) = x
3 − 5x
2 + 6x− 7 w punktach A = (x
1,y
1) i B = (x
2,y
2) . Zatem
| | 10 | |
A) x1x2 = 2 B) x1 + x2 = − |
| C) x1x2 = 6 D) x1 + x2 = 10 |
| | 3 | |
10 paź 20:58
Mila:
Styczne są równoległe do osi OX.
Znajdź ekstrema , znajdziesz szybko odpowiedź.
10 paź 21:43
Tadeusz:
nawet nie musisz wyznaczać tych ekstremów ... po wprowadzeniu Mili ... pochodna
i wzory Viete'a
10 paź 21:56
anna: f'(x)= 3x2 −5x +6
x1*x2 = 2
czyli odpowiedź A
czy dobrze
10 paź 22:30
anna: pochodna to f'(x)= 3x2 −10x +6
x1*x2 = 2
10 paź 22:35
mat:
dobrze
10 paź 22:51
Mila:
Dobra odpowiedź.
10 paź 22:54
anna: dziękuję
11 paź 06:35
Tadeusz:
oczywiście Δ obowiązkowo
11 paź 09:45