dowód
Sampas: Wykaż że jeśli n∊N to
√n(n+1) jest niewymierne.
Mógłby ktoś pomóc? Próbowałem robić nie wprost ale mi nie wyszlo
10 paź 20:39
Maciess: A co z n=0?
10 paź 21:52
Maciess: Pokombinuj z podzielnością i parzystością i powinieneś się dopatrzeć sprzeczności
10 paź 22:00
Sampas: U mnie na zajęciach 0 nie uznaje się za naturalna, a z tą podzielnością to nie dochodzę do
niczego, nic mi nie wychodzi
10 paź 22:52
PW: Przypuśćmy, że
| | p | |
(1) √n(n+1) = |
| , p, q ∊ N |
| | q | |
| | p | |
przy czym ułamek |
| jest nieskracalny (żaden czynnik nie występuje jednocześnie w |
| | q | |
rozkładach p i q na czynniki pierwsze).
Wówczas
i ułamek po prawej stronie (2) również jest nieskracalny. Lewa strona jest liczbą naturalną,
wobec czego musiałoby być q = 1, co oznaczałoby, że
n(n+1) = p
2, p ∊ N.
| | 1 | |
Jest to niemożliwe, gdyż − jak łatwo pokazać − n ∊ (n, n+ |
| ). Otrzymana sprzeczność |
| | 2 | |
świadczy, że założenie (1) było fałszywe.
10 paź 23:16
PW: Prostuję pomyłkę w przedostatnim wierszu:
10 paź 23:18