pole trójkąta
lila: Dany jest trójkąt równoramienny ABC (AB=BC). Odcinki BE i CD są środkowymi poprowadzonymi z B i
C do AC i AB. Wiedząc że BE ⊥ CD, BE=CD=12 oblicz pole trójkąta ABC.
10 paź 08:10
janek191:
Czy dobrze przepisana jest treść zadania?
10 paź 13:21
wredulus_pospolitus:
Na pewno nie jest dobrze przepisana treść zadania − takiego trójkąta nie można skonstruować.
10 paź 13:46
an: 96 jaki problem
10 paź 14:24
wredulus_pospolitus:
@an taki, że mamy podane: |AB| = |BC|, a środkowe prowadzimy na AC i AB.
W takim razie środkowa BE ⊥ AC. Skoro BE⊥ CD to znaczy, że AC ∥ CD.
Narysuj mi trójkąt równoramienny w którym dwie (nie nakładające się) proste przechodzące przez
jeden punkt są do siebie równoległe.
10 paź 14:29
an:

piszesz "W takim razie środkowa BE ⊥ AC" skąd to ma wynikać
10 paź 15:21
janek191:
@an:
Ma być AB = BC.
10 paź 15:38
an: Rzeczywiście
10 paź 15:54
an: To jest ewidentny błąd powinno być AB=AC przemawia za tym reszta treści
"Wiedząc, że (środkowe) BE ⊥ CD, BE=CD=12 oblicz pole trójkąta ABC" właściwie to zdanie
jest wystarczające jako cała treść zadania.
10 paź 17:10
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że tak winno być ... dlatego też było pytanie Janka i mój komentarz ... a reszta
jest już historią
10 paź 17:25