wyznacz te wartości parametru m dla których równanie
violetskies: wyznacz te wartości parametru m dla których równanie log 2 (3x−1) = m + log 2 (x−1) ma
pierwiastek należący do zbioru <2,3>
9 paź 19:24
PW: Obie funkcje są określone dla x∊<2, 3>, a więc równanie na tym przedziale ma postać
Przebieg funkcji homograficznej
jest znany − na przedziale <2, 3> jest to funkcja malejąca (tu można się posłużyć wykresem),
h(2) = 2, h(3) = 1.
9 paź 20:55
PW: No i za wcześnie kliknąłem.
Funkcja log
2(u) jest rosnąca, wobec tego
| | 2 | |
min log2(3 + |
| ) = log2(3 + h(3)) = log2(3 + 1) = log24 = 2 |
| | x − 1 | |
| | 2 | |
max log2(3 + |
| ) = log2(3 + h(2)) = log2(3 + 2) = log25. |
| | x − 1 | |
Odpowiedź: Warunki zadania są spełnione dla m∊<2, log
25>.
9 paź 21:06
violetskies: dzięki wielkie
9 paź 21:19