Rozwiąż równanie
violetskies:
2cosx * √2 cosx * 4√2 cos x * 8√2 cosx *... = 2 w przedziale 〈0, 2π〉
9 paź 19:12
janek191:
Zapisz porządnie

2 cos x *
√2 cos x *
4√2 cos x*
8√2 cos x * ... = 2 ?
10 paź 15:55
Mila:
2
cosx*
√2cosx*
4√2cosx*
8√2cosx*......=2
(2*2
1/2*2
1/4*2
1/8...)
cosx=2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cosx*(ln2(2)+12ln2(2)+ |
| ln2(2)+ |
| + |
| ln2(2)+....)=ln2(2) |
| | 4 | | 8 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos(x)* (1+ |
| + |
| + |
| + |
| +...)=1 |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
dokończ
10 paź 18:56
Saizou :
Mila dzień dobry

Nie żebym się czepiał, ale ln(x) oznacza logarytm naturalny.
Pasującym zapisem był by log
2(x) lub lb(x).
10 paź 19:28
Mila:
Witam miło Saizou
Wszędzie jest ln2(2) . Coś źle widzę?
10 paź 20:26
chichi:
Chodziło o to, że ln(x) = log
e(x) i poprawnym zapisem jest log
2(x), a nie ln
2(x)
10 paź 20:29
Saizou :
Nie, ale co miałby oznaczać ten zapis?
ln(x) − logarytm naturalny, czyli ln(x) = log
e(x).
Do tego symbolu jest przypisana liczba e
10 paź 20:29
Mila:
Tak, widzę już. Dziękuję. Macie rację.
10 paź 20:33
Mila:
Miałam zaćmienie umysłu przed kolacją i po kolacji. Starość nie radość
10 paź 20:34
Saizou : Na głodnego nie można pracować
10 paź 20:46