dowód randomowy czworokąt
Aurelia:

wykaż, że x = a + b + c + d wiedząc, że E,F,G,H to środki boków dużego czworokąta.
Kombinowałam już z tw Bertschneidera, jakimiś własnościami w stylu równoległobok gdy połączymy
środki boków, nawet rysowanie tak żeby to się spoiło, nie mam pomysłu co i jak.
9 paź 18:52
chichi:
Poczytaj o Varignon's Theorem
9 paź 19:04
Aurelia: obawiam się że niewiele rozumiem jeżeli chodzi o jego związek z tym zadaniem
9 paź 19:08
Aurelia: tam wszędzie łączą środki boków, a tutaj mamy łączenie środka z wierzchołkiem
9 paź 19:12
chichi:
Fakt, źle spojrzałem na rysunek. Wybacz, jak wrócę do domu to pomogę
9 paź 19:20
Aurelia: Byłabym bardzo wdzięczna

. Do tej pory cały czas myślę ale nic nie przychodzi do głowy.
9 paź 19:27
Aurelia: up, bo nie zasnę

strasznie mnie to ciekawi a nic konkretnego nie mam.
9 paź 20:51
Mila:

Pola:
================ ⇒
Analogicznie:
============ ⇒
=======================
dalej poradzisz sobie?
9 paź 21:28
Mila:
Poczytaj Carpet Theorem.
9 paź 21:28
Aurelia: WOOO czyli przecinamy figurę np. wzdłuż GE, wtedy pomarańczowy czworokąt pierwszy z lewej ma
takie samo pole jak d, i tak dalej?
9 paź 21:46
Aurelia: shiet czm tu nie można wklejać zdjęć
9 paź 21:47
Aurelia: Carpet theorem kozak, dziękuję Mila
9 paź 21:47
Aurelia: nie, moment, nie pasuje, muszę jeszcze doczytać.
9 paź 21:50
Mila:
9 paź 21:50
9 paź 22:01
Aurelia: dobra mam
9 paź 22:01
Aurelia: Ogromnie dziękuję, nie wszystko rozumiem jeszcze ale samo zagadnienie kozak.
9 paź 22:02
Mila:
Przepraszam za zapis 22:04 zepsula sie klawiatura, nie pisze mi pewnych liter i znakow
(1)+x+(4)=(2)+x+(3)
(1)+(4)=(2)+(3)
a+(2)+d+b+(3)+c=(1)+x+(4)
a+d+b+c=x
x=a+b+c+d
cnw
9 paź 22:11
Mila:
O! nawet rozwiazane jest?
9 paź 22:12