Wskazac na plaszczyznie zespolonej zbiory liczb spelniajacych warunki:
Niko:

Wskazac na plaszczyznie zespolonej zbiory liczb spelniajacych warunki:
| | π | | π | |
1≤|z+2−i|≤3 i − |
| ≤Argz≤ |
| |
| | 3 | | 3 | |
1≤|a+bi+2−i|≤3
1≤
√(a+2)2+(b−1)2≤3 /(..)
2
1≤(a+2)
2+(b−1)
2≤9
(a+2)
2+(b−1)
2≤9
(a+2)
2+(b−1)
2≥1
Wiem, że jest tu wzór na okrąg, ale nie wiem co dalej

Narysowałem okrąg wraz z przedziałami, tylko nie wiem czy jest poprawny.
9 paź 15:51
Mila:

1)
1≤|z−(−2+i)|≤3 pierścień o środku S=(−2,1) i r =1 (promień mniejszego okręgu)
oraz R=r ( promień większego okręgu)
i
półproste zawierające się w prostych k il , gdzie:
k: y=
√3x +b
1=−2
√3+b
b=1+2
√3
k: y=
√3x+1+2
√3
l: y=−
√3x+1−2
√3
9 paź 18:20
ICSP: Argument liczby zespolonej wyznaczamy w odniesieniu do z = 0 a nie do liczby która jest
środkiem pierścienia.
9 paź 18:25
Mila:
No widzisz, czyli Niko poprawi?
To jest łatwiej , ja wyznaczyłam w stosunku to z0=(−2+i)
9 paź 18:36
ICSP: Moim zdaniem dobrze zaznaczył na swoim rysunku
Kłóciłbym się z sformułowaniem "wzór na okrąg" dla układu nierówności:
(a+2)2+(b−1)2≤9
(a+2)2+(b−1)2≥1
ale to jest już "szczegół".
9 paź 19:47