matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Indukcja
anonim123:
Jak wykazać indukcyjnie zadanie w linku moja część rozwiązania :
https://zapodaj.net/41cdaaed47f7e.jpg.html
https://zapodaj.net/af7acbeaee492.jpg.html
https://zapodaj.net/0396d0bc4a532.jpg.html
9 paź 15:43
wredulus_pospolitus:
powiem Ci ... trochę tragedia:
k(k+1)(2k+1)
L = 1
2
+ 2
2
+ ... + k
2
+ (k+1)
2
= // z (2) // =
+ (k+1)
2
=
6
k(2k+1)
1
= (k+1)*[
+ (k+1)] =
(k+1)[ 2k
2
+k + 6k+6 ] =
6
6
1
1
=
(k+1)(2k
2
+ 7k + 6) =
(k+1)(2k+3)(k+2) = P
6
6
jak nie widzisz tego jak rozłożyć 2k
2
+ 7k + 6 to liczysz
Δ
9 paź 15:50