indukcja
anonim123: jak policzyć indukcyjnie dla n różnego od 1 proszę o schemat działania?
8 paź 17:08
I'm back:
He

Zacząć od n=2
8 paź 17:13
8 paź 17:22
wredulus_pospolitus:
tak jak pisałem:
1) n = 2
L = 33 = 27 > 15 = 4*2 + 7 = P
2) n = k
3k+1 > 4k + 7
3) n = k+1
3k+2 = 3*3k+1 > // z (2) // > 3(4k + 7) = ...
8 paź 17:25
anonim123: skąd się wzięło 3(4k + 7) ?
8 paź 17:31
wredulus_pospolitus:
z (2) ... 3k+1 > 4k + 7
więc 3* 3k+1 > 3* (4k + 7)
8 paź 17:33
anonim123: a co trzeba zrobić dalej?
8 paź 17:46
I'm back:
Oszacować tak aż dojdzie do postaci 4(k+1) + 7
8 paź 17:49
anonim123: nie wiem jak dalej zrobić
8 paź 17:58
I'm back:
Na przykład tak:
3(4k+7) = 12k + 21 > 4k + 21 > 4k + 11 = 4k + 4 + 7 = 4(k+1) + 7
Tak na marginesie − studentka?
8 paź 17:59
anonim123: tak studentka
8 paź 18:12
8 paź 19:21
wredulus_pospolitus: analogicznie
3k+1 = 3*3k = 3k + 2*3k > // z (2) // > 3k + 2*(k*2k) > 2k+1 + 2*(k*2k) =
= 2k+1 + k*2k+1 = (k+1)*2k+1
tutaj dodatkowo należałoby wykazać nierówność 3k > 2k+1 (dla k≥3)
co szybko się robi: 3k > 2*2k −−−> (3/2)k > 2 −−−> k > log3/22 a log3/22 < 2
8 paź 20:02
wredulus_pospolitus:
inny sposób:
3k+1 = 3*3k > // z (2) // = 3k*2k = 2k*2k + k*2k =
= k*2k+1 + k*2k > k*2k+1 + 2*2k = (k+1)2k+1
8 paź 20:04
anonim123: skąd się wzięła druga linijka z 20:04?
8 paź 20:24
wredulus_pospolitus:
2k*2
k = k*2*2
k = k*2
k+1 ... jasne

k > 2 −−− więc k*2
k > 2*2
k ... jasne
8 paź 20:58
9 paź 10:13
wredulus_pospolitus: pierwsze tak ... drugiego − brakuje kontynuacji
9 paź 11:44
anonim123: a co w drugim mam zrobić?
9 paź 14:41
wredulus_pospolitus:
napisałem Ci o 20:04 i 20:02 możliwe rozwiązania.
Dobra −−− teraz zauważyłem że tam jednak 3 linki są a nie dwa.
moim zdaniem lepiej wyjść z lewej strony ... szacować w jednym ciągu i dojść do prawej strony
−−− wtedy będzie to 'ładniej wyglądać'
9 paź 14:46
anonim123: w 20:04 to jest całe rozwiązanie? W jaki sposób mam to szacować?
9 paź 15:05
anonim123: mógłby ktoś opisać jak szacować przy takich przykładach jak tutaj?
9 paź 15:06
wredulus_pospolitus:
L = 3k+1 = 3*3k > // z (2) czyli korzystamy z tezy // = 3k*2k = 2k*2k + k*2k =
= k*2k+1 + k*2k > // ponieważ k>2 // > k*2k+1 + 2*2k = (k+1)2k+1 = P
i to jest wszystko łącznie z opisem na jakiej podstawie możemy skorzystać z danego szacowania
9 paź 15:13
wredulus_pospolitus:
nie ma jednego 'modelu' szacowania ... poza takim (który nic Ci nie daje): "należy szacować
tak, aby Ci wyszło to co chcesz by wyszło"
9 paź 15:15
9 paź 15:57
anonim123: przepraszam mój błąd tu jest to samo już widzę
9 paź 19:33
9 paź 20:52
anonim123: A nie tak k*2k*2?
9 paź 20:53
wredulus_pospolitus:
2k *2 = 2k * 21 = 2k+1 <−−− własności potęg
9 paź 23:38
anonim123: A w 20:04 to jest rozwiązanie indukcyjne z 8 października?
10 paź 12:57
anonim123: już rozumiem rozwiązania tych dwóch zadań
10 paź 13:04
anonim123: A nie powinno tu gdzieś być większe bądź równe bo na zajęciach mieliśmy jeden taki przykład i
tam
używało się to
10 paź 19:07