Rozwiąż równanie, korzystając z p.algebraicznej - Liczby zespolone
Niko: Rozwiąż równanie, korzystając z p.algebraicznej:
1) Rez−3Imz = 2 +3i
Moje rozwiązanie:
a−3bi=2+3i
a=2
−3b=3 /(−3)
a=2
b=−1
z=2−i
Czy jest to poprawnie rozwiązane?
8 paź 13:02
I'm back:
z = x + iy
Im(z) = y
Re(z) = x
L = x − 3y = 2 + 3i − − − bzdura a nie rownanie
8 paź 16:35
Niko: Dlaczego?
8 paź 16:42
I'm back:
Dlatego że lewa strona jest liczba rzeczywista, a prawa urojona.
Innymi słowy:
x − y = 2
0i = − 3i <−−− i to jest totalna bzdura
8 paź 16:45
Niko: Skoro:
x − to część rzeczywista
2 − to w takim razie też rzeczywista
3y − to część urojona
3i − to też urojona
Nie wystarczy tego do siebie porównać?
8 paź 16:47
I'm back:
3y TO JEST LICZBA RZECZYWISTA
8 paź 16:49
I'm back:
Im(z) ∊ R (to być liczba rzeczywista)
8 paź 16:50
Niko: Im(z) oznacza przecież część urojona liczby zespolonej
8 paź 16:53
8 paź 16:57
I'm back:
Zajrzyj do teorii.
z = x + iy, zarówno x jak i y to liczby RZECZYWISTE

iy to nie jest liczba rzeczywista

Im(z) = y to być liczba rzeczywista
8 paź 16:57
Niko: Czyli dopiero jak się pojawi "i" przy Y staję się to częścią urojoną
8 paź 17:02
Niko: Mila:
Właśnie tutaj jestem i myli mnie to, ze b oznacza część urojona, a jest jednak rzeczywistą
8 paź 17:03
Mila:
Niko, inaczej być nie może:
z=3+2i,
Re(z)=3 , Im(z)=2
z
1=5+0*i
Re(z
1)=5, Im(z
1)=0
z
3=0−2i
Re(z
3)=0, Im(z
3)=−2
8 paź 18:20
Niko: A jak wykonać dalej to?
|z−1−i|=1
|a+bi−1−i|=√([a−1]²+[b−1]²)=1
8 paź 19:35
HGH: 3Imz możesz rozumieć jako 3* to co stoi (rzeczywiste) przy urojonej części liczby zespolonej z
8 paź 19:40
wredulus_pospolitus:
dalej

[a−1]
2 + [b−1]
2 = 1 <−−− równanie okręgu o środku (1,1) i promieniu 1
8 paź 20:06
Niko: Tylko, że to jest pod pierwiastkiem
8 paź 20:29
wredulus_pospolitus:
podnosisz do kwadratu
8 paź 21:00
wredulus_pospolitus: i już pierwiastka ni ma
8 paź 21:00