oblicz wartosci wielomianu w dla: x=2 , x=-2 i x=3 sprawdzcie czy dobrze??
maly7785: oblicz wartosci wielomianu w dla: x=2 , x=−2 i x=3
a)w (x) = x3−3x2+2x = 23−3*22+2*2=8−12+4=0
b)w (x) = −x4+2x3−1 = −24+2*23−1=16+16−1=31
c)w (x) =12x3 14 +5= 12*23−{1{4}*2+5=4−2+5=7
d)w (x) =4x2−2x+7= 4*22−2*−2+7=16−4+7=19
4 mar 16:57
ICSP: b) −x
4 = (−1)*x
4 . Dla x = 2 będzie to równe (−1) * 2
4 = − 16 (działania 16 + 16 − 1 = 31
już nie skomentuje
6 wrz 17:15
ICSP: c) popraw wzór wielomianu

d)

tak samo jak a
6 wrz 17:17
Nika: oblicz wartości wielomianu w dla x=2 x=−2 i x=−3
18 gru 15:46