Nierówność z parametrem
Pr713: Dobry wieczór, tutaj w tym zadaniu 1, pod tym linkiem
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=61892
Należy rozważyć dwa przypadki prawda?
Gdy licznik jest dodatni a mianownik ujemny oraz gdy licznik jest ujemny a mianownik dodatni,
co nie?
Więc jest tutaj błąd w rozwiązaniu. Chodzi mi o same warunki gdyż nie zamierzam tego
rozwiązywać.
6 paź 22:03
Pr713: Oraz oczywiście jeszcze przypadek liniowy
6 paź 22:07
ite: A nie lepiej zapytać na tamtym forum? Osoba, która odpowiadała, najlepiej wyjaśni, czym się
kierowała. Zwłaszcza jak nie zamierzasz tego zadania rozwiązywać.
6 paź 22:09
Pr713: Zapytać o post sprzed 7 lat?
6 paź 22:16
Pr713: Już sam się namyśliłem i znam odpowiedź, nie zauważyłem że w mianowniku przy x² nie ma
parametru więc
może być tylko ≥ 0
6 paź 22:17
wakacje: | (m+2)x2+x+m+2 | |
| <0 |
| x2−(m+5)x+9 | |
f(x)=(m+2)x
2+x+m+2
Δ
f=1−4(m+2)
2=1
2−(2m+4)
2=(1+2m+4)(1−2m−4)=(2m+5)(−2m−3)
g(x)=x
2−(m+5)x+9
Δ
g=(m+5)
2−36=(m+5)
2−6
2=(m+5−6)(m+5+6)=(m+11)(m−1)
Z pewnością należy założyć, że Δ
g<0.
Wtedy g(x)>0 dla x∊ℛ i możemy pomnożyć obustronnie nierówność przez mianownik (bez zmiany
znaku nierówności)
Otrzymujemy nierówność:
(m+2)x
2+x+m+2<0
A to jest z kolei spełnione, gdy:
Δ
f<0 ∧ m+2<0 (i sprawdzić tak jak wspomniałeś, przypadek funkcji liniowej)
6 paź 22:53
Mila:

1) Mianownik >0 dla m∊(−11,1)
i
2) licznik ujemny dla każdego x∊R⇔
m+2<0 i Δ<0 ⇔ m<−2 i (−2m−3)*(2m+5)<0
| | 5 | | 3 | |
m<−2 i [m<− |
| lub m<− |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
3) Odpowiedź:
Funkcja liniowa y=x przyjmuje wartości dodatnie i ujemne , zatem odpada ta możliwość.
6 paź 23:32
pr713: Tak wiem już − jak napisałem wyżej, −> funkcja w mianowniku nie ma parametru przy x2,
więc nie może mieć wartości tylko ujemnych − może mieć natomiast tylko dodatnie ( bo a > 0) dla
Δ < 0 ⇔ m∊(−11,1) i x∊R, więc 2 przypadek nie ma miejsca gdy mianownik jest < 0 a licznik > 0
7 paź 18:34
Mila:
7 paź 18:55