Logika
anonim123: Czy zdanie jest prawdziwe jeżeli liczba naturalna a jest liczbą pierwszą to o ile a jest liczbą
złożoną
To a=4 czy temu odpowiada to złożenie zdań (p⇒∼p)⇒q?
6 paź 21:03
wredulus_pospolitus:
p −−− liczba 'a' jest liczbą pierwszą
~p −−− liczba 'a' jest liczbą złożoną
q −−− liczba 'a' jest równa 4
p ⇒ ~p −−−− jeżeli 'a' jest liczbą pierwsza to 'a' jest liczbą złożoną
(p ⇒ ~p) ⇒ q −−−− (jeżeli 'a' jest liczbą pierwsza to 'a' jest liczbą złożoną) to a = 4
6 paź 21:07
ite: 
to, że a nie jest liczba pierwszą nie oznacza, że jest liczbą złożoną
6 paź 21:12
ite:
I czy nie jest to taka konstrukcja: p ⇒ (~p ⇒ q) (bez przejmowania się poprawnością
zaprzeczenia)?
Ponieważ tam jest "o ile".
6 paź 21:17
anonim123: Czyli to co napisał wredulus pospolita jest źle a ta definicja liczby złożonej jest poprawna
matemaks.pl/liczby−zlozone.html
6 paź 21:31
ite:
Liczba 1 nie jest ani złożona ani pierwsza, więc to zaprzeczenie, to trochę na wyrost.
Ja inaczej niż wredulus odczytuję tę konstrukcję:
główna zależność /implikacja/ :
Jeżeli liczba naturalna a jest liczbą pierwszą, to a=4.
(jeżeli liczba naturalna a jest liczbą pierwszą) ⇒ (a=4)
teraz ta implikacja z dodanym warunkiem "o ile" dotyczącym następnika :
Jeżeli liczba naturalna a jest liczbą pierwszą, to, o ile a jest liczbą złożoną, to a=4.
(jeżeli l. nat. a jest liczbą pierwszą) ⇒ ((o ile a jest liczbą złożoną) ⇒ (a=4))
6 paź 21:47
6 paź 22:06
anonim123: dziękuję bardzo ite skorzystam z podanej strony
7 paź 10:17
anonim123: A jest jakiś sposób na to żeby zapisać wszystkimi możliwościami symbolicznie czyli przy użyciu
spójników
zdanie logiczne złożone?
7 paź 12:51
anonim123: i skąd mam wiedzieć jaki jest spójnik główny?
7 paź 13:22
daras: na anonimy nie odpowiadam
7 paź 13:46
anonim123: jest o tym w linku tylko później niż czytałam także pytanie nieaktualne
7 paź 14:25
7 paź 16:26
anonim123: już widzę tutaj nie ma zaprzeczeń
7 paź 16:38
anonim123: źle napisałam w 16:38
7 paź 16:38
anonim123: przepraszam źle popatrzyłam
7 paź 16:49
ite: Jeśli nadal masz wątpliwości, to próbuj w zamiany drugą stronę: zapisane przez siebie lub inną
osobę złożone zdanie logiczne, zapisuj w języku naturalnym.
Czyli spróbuj zdanie z 21:07 (p ⇒ ~p) ⇒ q napisać w języku polskim, koniecznie ze spójnikiem 'o
ile' .
7 paź 17:17