matematykaszkolna.pl
Logika anonim123: Czy zdanie jest prawdziwe jeżeli liczba naturalna a jest liczbą pierwszą to o ile a jest liczbą złożoną To a=4 czy temu odpowiada to złożenie zdań (p⇒∼p)⇒q?
6 paź 21:03
wredulus_pospolitus: p −−− liczba 'a' jest liczbą pierwszą ~p −−− liczba 'a' jest liczbą złożoną q −−− liczba 'a' jest równa 4 p ⇒ ~p −−−− jeżeli 'a' jest liczbą pierwsza to 'a' jest liczbą złożoną (p ⇒ ~p) ⇒ q −−−− (jeżeli 'a' jest liczbą pierwsza to 'a' jest liczbą złożoną) to a = 4
6 paź 21:07
ite: emotka to, że a nie jest liczba pierwszą nie oznacza, że jest liczbą złożoną
6 paź 21:12
ite: I czy nie jest to taka konstrukcja: p ⇒ (~p ⇒ q) (bez przejmowania się poprawnością zaprzeczenia)? Ponieważ tam jest "o ile".
6 paź 21:17
anonim123: Czyli to co napisał wredulus pospolita jest źle a ta definicja liczby złożonej jest poprawna matemaks.pl/liczby−zlozone.html
6 paź 21:31
ite: Liczba 1 nie jest ani złożona ani pierwsza, więc to zaprzeczenie, to trochę na wyrost. Ja inaczej niż wredulus odczytuję tę konstrukcję: główna zależność /implikacja/ : Jeżeli liczba naturalna a jest liczbą pierwszą, to a=4. (jeżeli liczba naturalna a jest liczbą pierwszą) ⇒ (a=4) teraz ta implikacja z dodanym warunkiem "o ile" dotyczącym następnika : Jeżeli liczba naturalna a jest liczbą pierwszą, to, o ile a jest liczbą złożoną, to a=4. (jeżeli l. nat. a jest liczbą pierwszą) ⇒ ((o ile a jest liczbą złożoną) ⇒ (a=4))
6 paź 21:47
ite: Do poćwiczenia sprawnego zapisywania zdań z języka naturalnego za pomocą spójników logicznych polecam ćwiczenia z tej strony https://kpaprzycka.filozofia.uw.edu.pl/Publ/xSamouczek.html rozdział 3. Symbolizacje I i 4. Symbolizacje II
6 paź 22:06
anonim123: dziękuję bardzo ite skorzystam z podanej strony emotka
7 paź 10:17
anonim123: A jest jakiś sposób na to żeby zapisać wszystkimi możliwościami symbolicznie czyli przy użyciu spójników zdanie logiczne złożone?
7 paź 12:51
anonim123: i skąd mam wiedzieć jaki jest spójnik główny?
7 paź 13:22
daras: na anonimy nie odpowiadam
7 paź 13:46
anonim123: jest o tym w linku tylko później niż czytałam także pytanie nieaktualne emotka
7 paź 14:25
anonim123: Na kursie etrapezu było analogiczne zadanie i chyba zgadzało by się z wersją wredulusa https://zapodaj.net/6148e9bad97d8.jpg.html
7 paź 16:26
anonim123: już widzę tutaj nie ma zaprzeczeń
7 paź 16:38
anonim123: źle napisałam w 16:38
7 paź 16:38
anonim123: przepraszam źle popatrzyłam
7 paź 16:49
ite: Jeśli nadal masz wątpliwości, to próbuj w zamiany drugą stronę: zapisane przez siebie lub inną osobę złożone zdanie logiczne, zapisuj w języku naturalnym. Czyli spróbuj zdanie z 21:07 (p ⇒ ~p) ⇒ q napisać w języku polskim, koniecznie ze spójnikiem 'o ile' .
7 paź 17:17