proszę o rozwiązanie
anna: Wykres funkcji kwadratowej f(x ) = (1− m )x
2 − mx + m
2 przecina oś Ox w punktach A i B ,
które leżą po dwóch różnych stronach osi Oy .
Wyznacz tę wartość parametru m , dla której iloczyn odległości punktów A i B
od początku układu współrzędnych jest najmniejszy możliwy.
Dla wyznaczonej wartości m oblicz sumę odległości punktów A i B
od początku układu współrzędnych.
obliczyłam Δ >0
Δ = m
2(4m − 3) > 0
6 paź 19:11
sushi:
czyli masz x1<0, x2>0 i Viete'a
6 paź 19:31
anna:
dalej nie wiem jak rozwiązać
6 paź 19:46
wakacje: Wyznaczmy współrzędne punktów A oraz B z układu równań: y=(1−m)x
2−mx+m
2 ∧ y=0
S=(0,0) − początek układu współrzędnych
(1−m)x
2−mx+m
2=0
Δ=m
2−4m
2(1−m)=m
2(1−4(1−m))=m
2(4m−3)=(|m|
√4m−3)
2
| | 3 | |
Oczywiście warunek, że Δ>0, tzn. m> |
| . |
| | 4 | |
| | m−m√4m−3 | | m+m√4m−3 | |
x1= |
| v x2= |
| |
| | 2(1−m) | | 2(1−m) | |
| | m−m√4m−3 | | m+m√4m−3 | |
Niech zatem A=( |
| ,0) i B=( |
| ,0) |
| | 2(1−m) | | 2(1−m) | |
| | m−m√4m−3 | | m(1−√4m−3) | |
|AS|= |
| = |
| |
| | 2(1−m) | | 2(1−m) | |
Tworzymy funkcję d(m):
| | m(1−√4m−3) | | m(1+√4m−3) | |
d(m)=|AS|*|BS|= |
| * |
| = |
| | 2(1−m) | | 2(1−m) | |
| | m2(4(1−m)) | | m2 | |
= |
| = |
| |
| | 4(1−m)2 | | 1−m | |
| | 2m(1−m)+m2 | | m(2−m) | |
d'(m)= |
| = |
| |
| | (1−m)2 | | (1−m)2 | |
| | m(2−m) | | 3 | |
d'(m)=0 ⇔ |
| =0 ⇔ m=2∊( |
| ;+∞) |
| | (1−m)2 | | 4 | |
Wypadałoby jeszcze pomyśleć nad dziedziną i na pewno da się zrobić to szybciej, ale może w ten
sposób bym spróbował
6 paź 19:53
luui:
Warunek, aby leżały po dwóch różnych stronach:
Iloczyn odległości punktów A i B od początku układu współrzędnych, w zależności od m:
6 paź 19:58
anna: dziękuję bardzo
6 paź 21:59