matematykaszkolna.pl
logika anonim123: Chcę iść dzisiaj do teatru lub kina. Dlaczego tego złożenia zdań logicznych nie mogę zapisać tak: ∼(p ∨ q) tylko piszemy ( ∼p ∨∼q)?
6 paź 17:59
anonim123: ?
6 paź 19:12
chichi: Ty w końcu chcesz czy nie chcesz iść? Zastanów się, albo przynajmniej pokaż postać zdań..
6 paź 19:16
chichi: p − chce dziś iść do teatru q − chce dziś iść do kina p ∨ q − chce dziś iść do teatru lub do kina
6 paź 19:17
anonim123: masz racje pomyliłam się p−nie chcę iść dzisiaj do teatru q−nie chcę iść dzisiaj do kina
6 paź 19:19
anonim123: to ma być zaprzeczenie do tego Chcę iść dzisiaj do teatru lub kina
6 paź 19:24
wredulus_pospolitus: zapisując jako: ~(p ∨ q) zapisujemy de facto, że prawdą jest że nie chcemy iść do teatru i jednocześnie kina (czyli chcemy zostać w domu) zapis ~p ∨ ~q dopuszcza sytuację, że nie chcemy iść do teatru, ale chcemy iść do kina (oraz odwrotną) jak również tę co powyżej <−−− i to jest równoznaczne ze słowem LUB
6 paź 20:01
wredulus_pospolitus: aaa ... p,q znaczą że nie chcesz −−− to odpowiednio wywal 'nie' z opisów z 20:01 <−−− rozważanie pozostaje takie samo ~(p ∨ q) oznacza że zarówno do teatru jak i do kina chcesz iść ... co oczywiście nie jest (nie musi) być prawdą ... bo możesz chcieć iść tylko do jednego z tych miejsc (stąd drugi zapis)
6 paź 20:03
anonim123: Dzięki emotka
6 paź 20:12
daras: zmień nick na anonima emotka
7 paź 13:47