matematykaszkolna.pl
Liczby zespolone KL:
 (1+i)n 
Oblicz

dla n ∊ ℕ
 (1−i)n−2 
6 paź 12:48
wakacje:
(1+i)n (1+i)n 1+i 

=

=(

)n*(1−i)2=
(1−i)n−2 (1−i)n*(1−i)−2 1−i 
 (1+i)2 i2+2i+1 
=(

)n*(i−1)2=(

)n*(i−1)2=
 (1+i)(1−i) −(i2−1) 
 2i 
=(

)n*(i−1)2=in(i2−2i+1)=−2i*in
 2 
Może w ten sposób?
6 paź 13:34
wredulus_pospolitus: czyli ... = −2 in+1 emotka
6 paź 13:41
Mariusz: Można potęgowanie i dzielenie wykonać na postaci trygonometrycznej
   (n−2)π 
U{(2)n(cos(

)+isin(

))}{(2)n−2(cos(−

)+
 4 4 4 
 (n−2)π 
isin(−

))}
 4 
 (2)n  (n−2)π  (n−2)π 
=

(cos(

+

)+isin(

+

))
 (2)n−2 4 4 4 4 
 (n−1)π (n−1)π 
=2(cos(

)+isin(

))
 2 2 
=2in−1
6 paź 17:01
Mila: Mariusz popatrz do podanego linka. Rozbawiło mnie tłumaczenie ( zapewne automatu). https://przydatne-porady.pl/jak-rozwiazywac-rownania-wyzszych-stopni
6 paź 17:25
Mariusz: Gdybyś poczytała stare polskie teksty to tam też masz członki, terminy itp np tutaj https://bcpw.bg.pw.edu.pl/dlibra/publication/edition/1342?id=1342
6 paź 17:36
ABC: Mariusz dla ciebie to algorytm pierwiastka kwadratowego emotka Radicis quadratae Geometra chcąc ścianę wyciągać z kwadratu, Używa na tę trudność tego aparatu. Od prawej ręki dzieli po dwa charaktery. Lewy wydział może mieć jedną albo dwie litery. Tego ścianę najbliższa za lunetą stawia. Produkt jej bierze z działu i reście przystawia Drugi najbliższy wydział duplikuje kwota. Duple pisze pod nowym podzielnym, by nota Prawa padła pod lewą wydziału wtórego. Szuka kwota dalszego, w literach górnego. On za lupką i duplą ściany wypisuje. Mnoży przezeń dzielący, produkt odejmuje Z reśtą łączy dział trzeci, kwota duplikuje. Całego cztery wiersze bliższe replikuje Tyle razy, ile jest parzystych wydzielnych Według geometrycznych reguł nieomelnych. Reśta cała po ścianie nad linijką stawa. Dwójściana z jednym, niby frakta, pod nią dawa. Próba ściany jest pewna, gdy ścianę wprowadzisz W onęż samę reśt przydasz, a daną wysadzisz.
6 paź 17:53
Mariusz: ABC całkiem niezłe , dla pierwiastka sześciennego też taki wierszyk istnieje Mnie algorytmu pierwiastka kwadratowego nauczyła nauczycielka matematyki z liceum (było to przy okazji rozwiązywania równań kwadratowych, wyszedł wtedy taki wyróżnik że aby sprawdzić czy jest on kwadratem zupełnym policzyła ten pierwiastek pisemnie i wtedy się tym sposobem pisemnym obliczania pierwiastka kwadratowego zainteresowałem Sposób ten przedstawia mi na tyle dobrze że samodzielnie wyprowadziłem sposób pisemnego wyciągania pierwiastka sześciennego)
6 paź 21:29