Liczby zespolone
KL: | (1+i)n | |
Oblicz |
| dla n ∊ ℕ |
| (1−i)n−2 | |
6 paź 12:48
wakacje: (1+i)n | | (1+i)n | | 1+i | |
| = |
| =( |
| )n*(1−i)2= |
(1−i)n−2 | | (1−i)n*(1−i)−2 | | 1−i | |
| (1+i)2 | | i2+2i+1 | |
=( |
| )n*(i−1)2=( |
| )n*(i−1)2= |
| (1+i)(1−i) | | −(i2−1) | |
| 2i | |
=( |
| )n*(i−1)2=in(i2−2i+1)=−2i*in |
| 2 | |
Może w ten sposób?
6 paź 13:34
wredulus_pospolitus:
czyli ... = −2 i
n+1
6 paź 13:41
Mariusz:
Można potęgowanie i dzielenie wykonać na postaci trygonometrycznej
| nπ | | nπ | | (n−2)π | |
U{(√2)n(cos( |
| )+isin( |
| ))}{(√2)n−2(cos(− |
| )+ |
| 4 | | 4 | | 4 | |
| (√2)n | | nπ | | (n−2)π | | nπ | | (n−2)π | |
= |
| (cos( |
| + |
| )+isin( |
| + |
| )) |
| (√2)n−2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| (n−1)π | | (n−1)π | |
=2(cos( |
| )+isin( |
| )) |
| 2 | | 2 | |
=2i
n−1
6 paź 17:01
6 paź 17:25
6 paź 17:36
ABC: Mariusz dla ciebie to algorytm pierwiastka kwadratowego

Radicis quadratae
Geometra chcąc ścianę wyciągać z kwadratu,
Używa na tę trudność tego aparatu.
Od prawej ręki dzieli po dwa charaktery.
Lewy wydział może mieć jedną albo dwie litery.
Tego ścianę najbliższa za lunetą stawia.
Produkt jej bierze z działu i reście przystawia
Drugi najbliższy wydział duplikuje kwota.
Duple pisze pod nowym podzielnym, by nota
Prawa padła pod lewą wydziału wtórego.
Szuka kwota dalszego, w literach górnego.
On za lupką i duplą ściany wypisuje.
Mnoży przezeń dzielący, produkt odejmuje
Z reśtą łączy dział trzeci, kwota duplikuje.
Całego cztery wiersze bliższe replikuje
Tyle razy, ile jest parzystych wydzielnych
Według geometrycznych reguł nieomelnych.
Reśta cała po ścianie nad linijką stawa.
Dwójściana z jednym, niby frakta, pod nią dawa.
Próba ściany jest pewna, gdy ścianę wprowadzisz
W onęż samę reśt przydasz, a daną wysadzisz.
6 paź 17:53
Mariusz:
ABC całkiem niezłe , dla pierwiastka sześciennego też taki wierszyk istnieje
Mnie algorytmu pierwiastka kwadratowego nauczyła nauczycielka matematyki z liceum
(było to przy okazji rozwiązywania równań kwadratowych, wyszedł wtedy taki wyróżnik
że aby sprawdzić czy jest on kwadratem zupełnym policzyła ten pierwiastek pisemnie
i wtedy się tym sposobem pisemnym obliczania pierwiastka kwadratowego zainteresowałem
Sposób ten przedstawia mi na tyle dobrze że samodzielnie wyprowadziłem sposób
pisemnego wyciągania pierwiastka sześciennego)
6 paź 21:29