proszę o rozwiązanie
anna: Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których równanie |x − 7| = (a + 2)2 − 9
ma dwa różne rozwiązania dodatnie.
6 paź 08:59
wakacje: |x−7|=(a+2)2−9 → założenie wynikające z wartości bezwzględnej, że (a+2)2−9>0
|x−7|=(a+2)2−9
x−7=(a+2)2−9 v x−7=−((a+2)2−9)
x=(a+2)2−2 v x=−(a+2)2+16
Równanie ma mieć dwa różne rozwiązania dodatnie, zatem muszą być spełnione następujące warunki:
1) (a+2)2−2≠−(a+2)2+16
2) (a+2)2−2>0
3) −(a+2)2+16>0
4) (a+2)2−9>0
1) a∊ℛ\{−5,1}
2) a∊(−∞;−2−√2)∪(√2−2;+∞)
3) a∊(−6;2)
4) a∊(−∞;−5)∪(1;+∞)
Część wspólna: a∊(−6;−5)∪(1;2)
6 paź 09:41
anna: dziękuję
6 paź 09:44
ite:
czy w 4/ warunku (założenie wynikające z wartości bezwzględnej) nie powinna być nierówność
nieostra?
6 paź 11:38
wakacje : Czy wtedy równanie |x−7|=0 ma dwa różne rozwiązania?
6 paź 12:02
ite: Spojrzałam na pierwszy wers, a warunek 4/ jest podany po informacji o dwóch różnych
rozwiązaniach, więc moja uwaga jest zbędna.
6 paź 12:16
jesień:

2 sposób
graficznie
dwa rozwiazania dodatnie gdy k∊(0,7) k=(a+2)
2−9
zatem
(a+2)
2−9>0 i (a+2)
2−9<7
(a+2+3)(a+2−3)>0 i (a+2+4)(a+2−4)<0
a∊(−
∞, −5)U(1,
∞) i a∊(−6,2)
część wspólna
a∊(−6,−5) U (1,2)
6 paź 14:43