proszę o rozwiązanie
anna: Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne: A = (− 6,3 ),B = (− 2,− 5),C = (3,0) .
Okrąg o jest styczny do prostej AC , a jego środek jest punktem przecięcia się wysokości
trójkąta ABC . Okrąg o przecina prostą BC w punkcie D ⁄= B
. Oblicz iloraz |BD | : |DC | .
5 paź 19:47
5 paź 20:46
Mila:

1) Napisz równania :
a) prostej AC, następnie prostej k do nie prostopadłej i przechodzącej przez punkt B
b) prostej BC ,następnie prostej m do nie prostopadłej i przechodzącej przez punkt A
c) Punkt przecięcia prostych k i m to będzie środek okręgu− S
d) r− odległość punktu punktu S od prostej AC
dalej poradzisz sobie?
5 paź 20:51
anna: | | 1 | |
prosta AC to y= − |
| x + 1 k ⊥ prAC to y= 3x +1 |
| | 3 | |
prosta BC to y = x − 3 m ⊥ pr BC to y = −x − 3
środek okręgu S = ( −1 ; −2 ) a promień r =
√10
ale nie wiem jak obliczyć współrzędne punktu D
6 paź 07:34
I'm back:
Masz środek, masz promień − − możesz zapisać równanie okręgu.
Przyrównujesz do rownania prostej BC pamiętając że D ≠ B.
Z rysunku widać że D = ( 2, − 1)
6 paź 07:39
anna: już wiem D = ( 2 ; −1)
I DC I =
√2
I BD I =
√20
czyli
| BD | |
| = √10 a nie jak napisał mat 2paż 20:46 |
| DC | |
gdzie mam błąd
6 paź 07:45
anna: | | BD | |
już znalazłam błąd stosunek |
| = 4 |
| | DC | |
6 paź 07:48
Mila:
6 paź 17:26