indukcja
anonim123: jak udowodnić indukcyjnie że dla każdej liczby naturalnej liczba w postaci 23n−1 jest
podzielna przez 11?
5 paź 19:15
anonim123: mam założenie i tezę indukcyjną
5 paź 19:17
wredulus_pospolitus:
23
n − 1 = (22 + 1)
n − 1 =
| | | | | | | |
= 22n + | 22n−1 + | 22n−2 + ... + | 221 + 1 −1 = |
| | | | |
| | | | | | | |
= 22n + | 22n−1 + | 22n−2 + ... + | 221 = |
| | | | |
| | | | | | | |
= 22*(22n−1 + | 22n−2 + | 22n−3 + ... + | ) |
| | | | |
c.n.w.
5 paź 19:18
wredulus_pospolitus:
5 paź 19:18
wredulus_pospolitus: a jak indukcyjnie to:
1) n = 0
1−1 = 0 −−−> podzielność
2) n = k
23k − 1 = 11j
3) n = k+1
23k+1 − 1 = 23*23k − 1 = 23*23k − 23 + 22 = 23(23k − 1) + 22 = // z (2) // = 23*11j + 22
=
= 11(23j + 2)
c.n.w.
5 paź 19:20
anonim123: dzięki
5 paź 19:27