proszę o rozwiązanie
anna: Reszta z dzielenia wielomianu W (x) = x9 + 4a2x7 + 12ax2 + 6x przez dwumian (x + 1) jest
równa 2
. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W (x ) przez dwumian (x − 1) .
czy jest prostszy sposób wykonania dzielenia niż pisemne dzielenie
4 paź 22:05
ABC: jest , wykorzystać tw Bezouta dwukrotnie
4 paź 22:10
mat:
Po co dzielenie ?
4 paź 22:13
mat:
1/ W(−1)=2 a=...
2/ W(1)= R=...
4 paź 22:16
Iryt:
1)
w(−1)=2= (−1)−4a
2+12a−6⇔
−4a
2+12a−7−2=0
Δ=0
W(x)=x
9+9x
7+18x
2+6x
2) Reszta z dzielenia przez (x−1)
Teraz oblicz W(1) i to będzie szukana reszta
4 paź 22:24
mat:
W(−1)=(2a−3)2=0 bez delty !
a= 3/2
4 paź 22:26
anna: dziękuję
5 paź 06:14