trygonometria
olik: Jak rozpisać sin3α+2cos4α=4 nie widzę jakiego wzoru użyć jak 3α rozpisać lub cis4α ?
4 paź 14:23
ite: Bez rozpisywania można szukać rozwiązań,
wykorzystując wiadomości o zbiorze wartości tych funkcji trygonometrycznych.
4 paź 14:42
wredulus_pospolitus:
tu nie ma czego szukać
zauważ, że sin(3a) ≤ 1 oraz 2cos(4a) ≤ 2*1 = 2
związku z tym ...
4 paź 15:02
~olik: dzięki ale nadal nie wiem
5 paź 11:20
ite:
Zarówno funkcja f(x)=sin(x) jak i f(x)=cos(x) dla dowolnego x nie osiągają wartości większych
niż 1.
Czyli funkcja f(x)=2cos(x) dla dowolnego x nie osiągnie wartości większych niż 2.
W sumie nie będzie to więcej niż 1+2 czyli 3.
Czy to już jest jasne?
5 paź 11:32
~olik: no tak, dzięki wielkie, komplikowałem wzorami, a wystarczyło o wykresie pomyśleć
6 paź 11:52