dowód proszę o pomoc
MIKI: Wybrano n (niekoniecznie różnych) cyfr.z których żadna nie jest równa 0 ani 7. Okazało się,że
każda
liczba n−cyfrowa zapisana wszystkimi wybranymi cyframi jest podzielna przez 7
.Udowodnij że liczba n jest podzielna przez 6
4 paź 12:25
jc: NIE rozwiązujemy aktualnych zadań konkursowych!
4 paź 12:47
MIKI: proszę o podpowiedz
4 paź 12:53
jc: To zadanie konkursowe. Poczekaj do 12 października.
4 paź 13:01
I'm back:
A ktoś może mi wyjaśnić bo treść zadania coś nie jasna dla mnie.
To ta liczba n−cyfrowa ma być podzielna także przez 6? Czy też n ma być podzielne przez 6?
I rozumiem że rozpatrujemy tylko sytuację gdy każda permutacja wybranych cyfr daje nam liczbę
podzielna przez 7, tak?!
4 paź 13:14
jc: Liczba ma być podzielna przez 7, a liczba cyfr przez 6. Jak rozwiążesz, rozwiązanie zachowaj
dla siebie. To zadanie z aktualnego konkursu.
4 paź 13:23
I'm back:
Oczywiście że zachowam dla siebie. Jednak mowa o tym że każda permutacja tych cyfr ma nam dawać
liczbę podzielna przez 7, a nie tylko jakąkolwiek permutacja, prawda?!
4 paź 13:24
jc: Właśnie tak to rozumiem. Inaczej to bzdura. 7 dzieli 21, ale 6 nie dzieli 2.
4 paź 13:41
wredulus_pospolitus:
W sumie to nie jest takie trudne zadanie, początkowo wydawało się o wiele trudniejsze
(wykazanie, że n musi być postaci 6k) niż faktycznie takie było.
To jest Olimpiada Matematyczna?
4 paź 15:26
4 paź 15:55
I'm back: Junior to podstawowa? Jeżeli tak to jest tov(moim zdaniem) trudne zadanie jak na pierwszy etap.
4 paź 17:09
Zofija: Ktoś ma na to zadania jakiś pomysł?
12 paź 09:21
wredulus_pospolitus:
ma ... to dam małą podpowiedź do 'mojego podejścia':
1) Mamy jakąś liczbę n−cyfrową która jest jedną w tych liczb (podzielnych przez 7).
2) Oznaczmy dwie ostatnie cyfry naszej wyjściowej liczby jako X i Y.
3) Zamieniamy je miejscami (w ten sposób uzyskujemy inną liczbę n−cyfrową która także jest
podzielna przez 7)
4) Odejmujemy od siebie te dwie liczby −−− różnica także jest podzielna przez 7 ... związku z
tym co możemy powiedzieć o cyfrach X i Y ?
Co z tego możemy zauważyć? Z jakich zestawów cyfr tak naprawdę mogą być zbudowane te liczby?
Jaka jest ich wzajemna relacja z 7? Co nam to daje?
12 paź 09:38
Zofija: Nie wiem
12 paź 10:57
bedbet: Szukana liczba może być złożona z zestawu liczb, które różnią się od siebie o 7. Np:
111118=111*1001+7*10⁰
111181=111*1001+7*10¹
.
.
.
222229=222*1001+7*10⁰
222292=222*1001+7*10¹
Wyłapanie, że liczba cyfr musi być wielokrotnością 6 zostawiam już Wam.
12 paź 11:18
bedbet: Dodam, że umieszczając takie zadanie w olimpiadzie juniorów autor wykazał się specyficznym
poczuciem humoru.
12 paź 11:23
Zofija: Nadal tego nie rozumiem. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśni?
13 paź 23:40
bedbet: Poczytaj trochę o liczbie 1001 i cechach podzielności z nią związaną
15 paź 08:08
I'm back:
Ale czego KONKRETNIE nie rozumiesz? Konkretne pytanie/wątpliwość −−> konkretną
odpowiedz/wyjaśnienie.
Bez pierwszego nie będzie drugiego.
Przy okazji − e której klasie jesteś?
15 paź 08:26