Cena biletu na mecz piłki nożnej wynosiła 150 zł. Gdy cenę obniżono okazało się,
franek: Cena biletu na mecz piłki nożnej wynosiła 150 zł. Gdy cenę obniżono okazało się, że na mecz
przychodziło o 50% widzów więcej, a dochód uzyskany ze sprzedaży biletów na jeden mecz wzrósł
o 25%. O ile złotych obniżono cenę biletu?
1 paź 08:36
wredulus_pospolitus:
x −−− początkowa ilość widzów
150 −−− początkowa cena biletu
y −−− o ile obniżono cenę
x*150*(1 + 25%) = x*(1+50%)*150*(1−y)
| | 187,5 | | 375 | | 5 | |
187,5x = 225x*(1−y) −−−> 1−y = |
| = |
| = |
| |
| | 225 | | 450 | | 6 | |
o ile obniżono cenę: 150*y zł =
25 zł
1 paź 09:39
franek: Nie rozumiem skąd człon 1−y na końcu
4 paź 18:31
I'm back:
1 = 100%
y − o ile procent obniżono cene
4 paź 19:12
Iryt:
1) n− początkowa liczba widzów
x− kwota o którą obniżono ceną biletów
150 *n− dochód na początku
| 3 | |
| n − liczba widzów po obniżce ceny |
| 2 | |
| 3 | |
| n*(150−x)− dochód po zmianie ceny |
| 2 | |
| | 1 | |
150n + |
| *150n=187.5n− zwiększony początkowy dochód po zmianie ceny |
| | 4 | |
====================
| | 3 | |
2) |
| n*(150−x)=187.5 n /:n |
| | 2 | |
3*(150−x)=375
450−3x=375
x=25 zł− kwota o jaką zmniejszono cenę biletu
3) Sprawdzenie warunków zadania
150 n− początkowy dochód
| 3 | | 3 | | 375 | |
| n*(150−25)= |
| n*125= |
| n=187.5n− nowy dochód ze sprzedaży biletów |
| 2 | | 2 | | 2 | |
187.5n−150 n=37.5n
Jaki to procent ?
| 37.5n | | 3750 | |
| *100%= |
| %=25% zgodność |
| 150 | | 150 | |
4 paź 19:14
matma:
125%*150*n=150% *n*c
cenę obniżono o 25 zł
4 paź 19:52