rownania rekurencyjne
HGH: Rozwiąż zależności rekurencyjne podaj wzór na n−ty wyraz ciągu bez użycia rekurencji
b) a0 = 1 an = a
n−1 + (−1)
n+1n
jak zacząć tego typu równania? próbowałem wyliczać kolejne liczby ale jakoś nie widzę w nich
schematu
30 wrz 00:12
wredulus_pospolitus:
(a)
a
1 = 2
a
2 = 1/2
a
3 = 2
a
4 = 1/2
itd.
(b)
a
1 = 2
a
2 = 0
a
3 = 3
a
4 = −1
a
5 = 4
a
6 = −2
a
7 = 5
itd.
naprawdę nie widzisz tutaj schematu
30 wrz 00:33
HGH: w pkt a) widzę przepisałem zły przykład... ale w b) to nie widzę zależności
30 wrz 00:36
wakacje: w pkt a) parzyste wyrazy będą równe 1 z tego co mi się wydaje, nie 1/2
30 wrz 00:38
HGH: z a) sobie poradziłem, chciałem przepisać podpunkt:
c)
| | 1 | |
a0 = 0 an = |
| bo z tym mam jeszcze problem |
| | 1+ an−1 | |
30 wrz 00:39
wredulus_pospolitus:
a
0 = 0
a
1 = 1
a
2 = 1/2
a
3 = 2/3
a
4 = 3/5
a
5 = 5/8
a
6 = 8/13
a
7 = 13/21
a
8 = 21/34
itd.
| | mianownik poprzedniego | |
an = |
| |
| | mianownik poprzedniego + mianownik jeszcze wcześniejszego | |
I tutaj możemy użyć liczb Fibonacciego jeżeli mieliśmy, otrzymując:
i później można skorzystać z ogólnego znowu na n'ty wyraz ciągu Fibonacciego
30 wrz 02:44
HGH: aaa ciag fibonacciego, nawet o tym nie pomyślałem, szukałem na siłę uzależnienia od czegoś z
n... a co z podpunktem b?
30 wrz 13:49
I'm back:
(b)
a2k−1 = k+1
a2k = −k + 1
Dla k≥1
30 wrz 15:50
luui:
b) Przeplatają się dwa ciągi arytmetyczne (dla wyrazów nieparzystych (b
n) i dla wyrazów
parzystych (c
n)).
Wystarczy je wyznaczyć, a w ciągu jawnym naprzemiennie włączać i wyłączać.
| | (−1)n+1+ 1 | | (−1)n + 1 | |
an = |
| bn + |
| cn |
| | 2 | | 2 | |
b
1 = 2
r
b = 1/2
c
1 = 1/2
r
c = −1/2
30 wrz 16:02
HGH: Dzięki
30 wrz 16:41