parametr
paweł: cześć, proszę o pomoc, mam takie zadanie
dla jakich wartości parametru t funkcja f(x)=(t2−2t+716)x jest malejąca?
będzie malejąca gdy (t2−2t+716) będzie w przedziale (0;1)
policzyłem do momentu
0<(t−14)(t−74)<1
ale nie wiem jak to zaznaczyć na wykresie i jakie wnioski wyciągnąć
29 wrz 21:57
wakacje: | | 7 | | 1 | |
po pierwsze: t2−2t+ |
| = |
| (4t−1)(4t−7) |
| | 16 | | 16 | |
tzn.:
0<(4t−1)(4t−7)<16
0<(4t−1)(4t−7) ∧ (4t−1)(4t−7)<16
dalej dasz radę?
29 wrz 22:10
paweł: oo tak faktycznie masz racje, teraz to widzę, brakowało mi tego przejścia na dwa równania.
Bardzo Ci dziękuję.
A jeszcze się upewnie, z tego drugiego: (4t−1)(4t−7)<16, miejsca zerowe to (1−√74) i
(1+√74)?
29 wrz 22:19
wakacje: | | 1 | | 9 | |
(4t−1)(4t−7)−16=(4t+1)(4t−9), więc miejsca zerowe to − |
| i |
| , gdzieś masz błąd |
| | 4 | | 4 | |
29 wrz 22:31
paweł: znalazłem błąd tak. Wszystko jasne, bardzo Ci dziękuję jeszcze raz
29 wrz 22:50