zbiór wartości
dobromil: Cześć, proszę o pomoc, jak wyznaczyć zbiór wartości takiej funkcji?
f(x)=−|(14)2−x+3|
29 wrz 21:54
wakacje:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zauważmy na początku, że ( |
| )2−x=( |
| )4−2x=22x−4=22x*2−4= |
| *4x |
| | 4 | | 2 | | 16 | |
wyjdziemy od zbioru wartości podstawowej funkcji i będziemy kolejno przekształcać
1) f(x)=4
x → ZW: (0;+
∞)
| | 1 | |
2) f(x)= |
| *4x → ZW: (0;+∞) |
| | 16 | |
| | 1 | |
3) f(x)= |
| *4x+3 → ZW: (3;+∞) |
| | 16 | |
| | 1 | |
4) f(x)=| |
| *4x+3| → ZW: (3;+∞) |
| | 16 | |
| | 1 | |
5) f(x)=−| |
| *4x+3| → ZW: (−∞;−3) |
| | 16 | |
29 wrz 22:17
paweł: Rozumiem juz, bardzo Ci dziękuję, na początku chciałem wyliczać a wystarczyło z przekształceń.
Dzięki, dobrej nocy!
29 wrz 22:25
wakacje: wyliczać też można, ale trochę więcej zabawy i nie wiem czy wszystkie kroki byłyby u mnie
potrzebne
wyznaczmy takie m, dla których równanie f(x)=m ma rozwiązanie:
f(x)=m
| | 1 | |
| |
| *4x+3|=−m (warunek wynikajacy z wartości bezwzględnej, że m<0) |
| | 16 | |
| 1 | | 1 | |
| *4x+3=−m v |
| *4x+3=m |
| 16 | | 16 | |
4
x=−16(m+3) v 4
x=16(m−3)
Teraz założenie wynikające ze zbioru wartości funkcji g(x)=4
x
[−16(m+3)>0 ∧ 16(m−3)>0] v [−16(m+3)>0 ∧ 16(m−3)<0] v [−16(m+3)<0 ∧ 16(m−3)>0]
(m<−3 ∧ m>3) v (m<−3 ∧ m<3) v (m>−3 ∧ m>3)
m∊∅ v m<−3 v m>3
m∊(−inf;−3)∪(3;+inf) ∧ m<0
m∊(−inf;−3)
próbowałbym chyba w ten sposób
29 wrz 22:46
Iryt:

Graficznie:
f(x)=−|4
x−2+3|
1)
g(x)=4x→T
[2,3]⇒h(x)=
4x−2+3=|4
x−2+3| bo 4
x−2+3>0
h(x)→S
OX⇒f(x)=−|4
x−2+3|
Zw
f=(−
∞,−3)
2) Równanie :
f(x)=m
ma rozwiązanie dla m<−3
2 paź 22:07