Zrobiłby mi to ktoś? Bo chciałbym się upewnić, że to dobrze zrobiłem
dd: 1.Oblicz sinx,cosx,sin2x,cos2x,tg2x jeżeli tgx=2 xe(180*,270*)
2.Wykaz że
a) sinxcos2x+sin3x=sinx
b) 2cos2xtgx+1=(sinx+cosx)2
3.Rozwiąż równanie
a) −2sin2x+5cosx=1
b) cos2x+5sinx=5
29 wrz 15:38
wakacje : podaj swoje odpowiedzi to zaraz sprawdzimy
29 wrz 15:52
wredulus_pospolitus: i dziwnym trafem − zapadła cisza
29 wrz 17:31
wakacje : kto by się spodziewał
29 wrz 17:43
dd: Dobra nie wiem jak to zrobić pomoże ktoś
29 wrz 19:07
wakacje: z czym dokładnie masz problem?
w 1) spróbuj rozwiązać układ równań:
| | ⎧ | sin(x)=2cos(x) | |
| | ⎩ | sin2(x)+cos2(x)=1 | , pamiętając do jakiego przedziału należy 'x'
|
| | sin(x) | |
górne równanie powstało z tego, że tg(x)=2, ale tg(x)= |
| , stąd sin(x)=2cos(x) |
| | cos(x) | |
29 wrz 19:32
Ania: 1 już zrobione
2 też
bardziej chodzi mi o 3
29 wrz 19:56
wredulus_pospolitus:
3. (a) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i zauważ, że: sin2x = 1 − cos2x
następnie podstawienie: t = cosx ; t ∊ <−1;1>
3. (b) analogicznie jak wyżej tylko cos2x = 1 − sin2x
29 wrz 20:00
Ania: dzięki za pomoc
29 wrz 20:06