Wyznacz parametr równania kwadratowego
Matmolud13: Dla jakich wartości parametru m równanie: t2−t+1−m=0 ,ma 2 różne rozwiązania,
z czego t1∈(−ထ,−1> ∪ (1,ထ), a t2∈ (−1,1)
(domyślam się, że należy tutaj skorzystać ze wzorów viete'a, aczkolwiek nie wiem dokładnie jak)
27 wrz 18:31
sushi:
jakie proponujesz założenia ?
27 wrz 18:36
Matmolud13: oczywiście delta większa od zera, a jeżeli chodzi o kolejne założenia...
to chyba bez rozbicia ich na przypadki nie będzie dało się tego zrobić.. (ponieważ nie da się
tutaj w żaden sposób stwierdzić znaku iloczynu lub sumy pierwiastków)
27 wrz 18:47
sushi:
jakby się dobrze przyjrzeć to masz prawie
|t1| ≥1
|t2| <1
a=1, b= −1 , c= 1−m
27 wrz 18:50
sushi:
i można zrobić 4 przypadki, oba ujemne, oba dodatnie, oba różnych znaków
ale i tak trzeba zobaczyć co wyjdzie z rozpisania |t1| i |t2|
27 wrz 19:02
wredulus_pospolitus:
na pewno t1∈(−ထ,−1> ∪ (1,ထ)
27 wrz 19:16
wredulus_pospolitus:
jeżeli faktycznie taki jest przedział to mamy taki warunek:
f(−1) * f(1) ≤ 0 ∧ f(1) ≠ 0
27 wrz 19:19
wredulus_pospolitus:
chociaż nie −−− ten warunek da troszeczkę za dużo możliwości
f(−1) * f(1) < 0 ∨ ( f(−1) = 0 ∧ f(1) > 0 ∧ f'(−1) < 0 ) (jeżeli mieliśmy pochodne)
no i oczywiście:
f(t) = t2 − t + 1 − m
27 wrz 19:23
wredulus_pospolitus:
wersja bez pochodnej:
f(−1) * f(1) < 0 ∨ ( f(−1) = 0 ∧ f(1) > 0 ∧ xwierzchołka > −1 )
27 wrz 19:26
wakacje : | | 1−√4m−3 | |
A nie dałoby rady w ten sposób że Δ=4m−3, z tego t1= |
| oraz |
| | 2 | |
I teraz rozwiązać nierówności:
(t
1≤−1 v t>1) ∧ (t
2>−1 ∧ t
2<1)? przy założeniu że Δ>0
27 wrz 19:52
wakacje : | | 3 | |
Chociaż przy takim ułożeniu prawidziwa jest nierówność t2>t1 dla m> |
| (Δ>0) |
| | 4 | |
Stad wynika że musi być że t
1∊(−
∞;−1> i t
2∊(−1;1), bo inaczej jeśli dopuścimy ten drugi
przedział dla t
1 to wtedy t
1>t
2
Jak myślisz
wredulus?
27 wrz 20:05
wredulus_pospolitus:
po pierwsze t
1 i t
2 mają 'umowne' wzory
więc masz do sprawdzenia:
| 1−√4m−3 | | 1 + √4m−3 | |
| ≤ −1 < |
| < 1 |
| 2 | | 2 | |
∨
| | 1−√4m−3 | | 1 + √4m−3 | |
−1 < |
| < 1 < |
| |
| | 2 | | 2 | |
oczywiście, że tam można ... tylko masz dużo 'pitolenia' się z tymi nierównościami ... chcesz
... rób w taki sposób
27 wrz 21:05
wredulus_pospolitus:
można też przez spojrzeniem na te nierówności zauważyć, że:
| | −b | | 1 | |
xwierzchołka = |
| = |
| związku z tym jedyna sytuacja w której będą spełnione |
| | 2a | | 2 | |
warunki zadania będą jeżeli:
| | 1 − √4m−3 | | 1 + √4m+3 | |
−1 < |
| < 0 bo wtedy zachodzi także 1 < |
| |
| | 2 | | 2 | |
w efekcie mamy łatwiejsze nierówności do rozwiązania niż początkowo (21:05)
27 wrz 22:09
kerajs:
1)
f(−1)=0 ⇒ m=3 ⇒ (t+1)(t−2)=0
pierwiastki nie spełniają założeń
2)
f(−1) * f(1) < 0
(3−m)(1−m)<0
m∊(1;3)
2 paź 05:10
PW: Pozwolę sobie skomentować genialne

rozwiązanie
kerajsa, które jednak przy tak
skąpym uzasadnieniu doczekałoby się niechybnie komentarzy uczniów w stylu:
− A skąd ja niby miałbym być taki mądry?
Chyba trzeba zacząć od stwierdzenia, że równanie ma równoważną postać
| | 1 | | 3 | | 3 | |
(t − |
| )2 = m − |
| , m> |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
a więc rozwiązania − o ile istnieją − są symetryczne względem liczby |
| . Dalsza część |
| | 2 | |
rozwiązania, poparta odpowiednimi wykresami parabol − byłaby już zrozumiała.
2 paź 19:18
Iryt:
2 paź 21:49
kerajs:
@PW
To rozwiązanie zaproponował wcześniej wredulus. Ja jedynie chciałem pokazać jak się pozbyć
problematycznego domknięcia w −1.
Postać równoważna, którą wskazujesz, nie jest (moim zdaniem) potrzebna, a położenie na
płaszczyźnie XOY parabol y=ax2+bx+c to chyba standard, nawet na poziomie podstawowym.
12 paź 06:20
PW: Skoro mamy pomagać uczniom, którzy nie widzą sposobu rozwiązania, i najczęściej miotają się − a
to Delta Nasza Kochana, a to wzory Viéte'a − trzeba wczuć się w ich kłopoty. Samo rzucenie
myśli w stylu "no to mamy warunki" nic nie daje, jak nie rozumiał, tak nie rozumie, warunek
f(−1)f(1) < 0 jest "wzięty z powietrza". Mnie bardziej interesuje sposób dojścia do tych
warunków.
Zauważ, że mój wpis był pochwałą, a nie krytyką

chciałem tylko podpowiedzieć uzasadnienie,
bo żaden z Was nie napisał, że trzeba rysować parabole..
12 paź 09:37