cosx + tgx | 1 | |||
a) | − | |||
sinxcosx | cos2x |
cos2x | sinxcosx | |||
b) | + | |||
1 + tgx | 1 − tgx |
cosx + tgx | 1 | cosx | tgx | 1 | ||||||
a) | − | = | + | − | = | |||||
sinxcosx | cos2x | sinxcosx | sinxcosx | cos2x |
1 | sinx | 1 | 1 | |||||
= | + | − | = | |||||
sinx | sinxcos2x | cos2x | sinx |
cos2x | sinxcosx | |||
b) | + | = | ||
1 + tgx | 1 − tgx |
cos2x | sinxcosx | |||||||||||||||||||||
= | + | = | ||||||||||||||||||||
|
|
cos3x | sinxcos2x | |||
= | + | = | ||
cosx + sinx | cosx − sinx |
cos3x(cosx − sinx) + (cosx + sinx)sinxcos2x | ||
= | = | |
(cosx − sinx)(cosx + sinx) |
cos4x − cos3xsinx + cos3xsinx + sin2xcos2x | ||
= | = | |
cos2x − sin2x |
cos2x(cos2x + sin2x) | 1 − sin2x | |||
= | = | = | ||
cos2x − sin2x | 1 − sin2x − sin2x |
1 − sin2x | ||
= | ||
1 − 2sin2x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |