trapez
Milosz: Dany jest trapez równoramienny ABCD (AB || CD), w którym AB = 4, CD = 8, AC = 12. Punkt P∊CD
tak że ∡CAP=60o. Oblicz pole trójkąta PAD.
26 wrz 14:36
miła:

h=6
√3
P
ΔPAD=12
√3
26 wrz 15:35
a7:

z tw. Pitagorasa BE=h=6
√3
z tw. Pitagorasa BC=AD=4
√7
z tw. cosinusów kąt CAD≈49 ⇒ AP=AC=12 (?)
CP=12
Pole
TRAPEZU ABDC=36
√3
PoleΔ
PAD=1/2*|PD|*h=1/2*4*6
√3=12
√3
26 wrz 15:39
wredulus_pospolitus:
ogólnie − to błędna treść zadania, a konkretniej chodzi mi o P ∊ CD
26 wrz 15:41
mat:
Gdyby P należał do podstawy CD to CP=6√3 >8
więc P leży na półprostej CD poza punktem D
26 wrz 15:48
Milosz: CP − to prosta
26 wrz 16:03
Milosz:
26 wrz 16:03
a7: @Miłosz czy masz jakieś pytania?
26 wrz 19:22