Wartość bezwzględna
Urbaan: Wyrażenie |2√3−x|−|x−√3| dla x ∊ (2;3) jest równe:
A. √3 B. 3√3 C. −2x D. 3√3 −2x
26 wrz 13:52
Filip:
2P{3}−x+x−√3=√3
26 wrz 13:55
I'm back:
Filip... Od kiedy x −
√3 < 0 dla x∊(2,3)
26 wrz 14:01
wredulus_pospolitus:
1) zauważmy, że 2√3 > 2√2.25 = 2*1.5 = 3
2) zauważmy, że √3 < √4 = 2
związku z tym
2√3 − x > 3 − x > 0 (dla x∊(2,3))
x−√3 > x − 2 > 0 (dla x∊(2,3))
więc:
|2√3 − x| − |x−√3| = (2√3−x) − (x−√3) = 3√3 − 2x odp D
26 wrz 14:27
Urbaan: Dzięki wielkie za pomoc
26 wrz 14:34
Filip: racja.
26 wrz 16:54