Zbiory
Urbaan: Dane są zbiory A = (−∞;−3>U<2;7) i B = (−5;1)U(2;∞). Ile liczb całkowitych należy do zbioru
A\B' ?
Siedzę już trochę nad tym zadaniem i nie mam pojęcia jak je zrobić.
26 wrz 13:50
I'm back:
Czy wyznaczyłeś zbiór B'

Jeśli tak to napisz go nam
26 wrz 13:58
Urbaan: Nie wyznaczyłem go, nie pamiętam jak to się robi.
26 wrz 14:00
I'm back:
No to za dużo nie zrobiłeś.
Masz zbiór B podany, zbiór B' zawiera wszystko czego NIE ZAWIERA zbiór B (jest jego
dopełnieniem)
Tak więc dla C = (−∞, − 5> będziemy mieli C' = (−5, +∞)
26 wrz 14:03
Urbaan: Czyli B' bedzie (−∞,−5>U<1,2> ?
26 wrz 14:11
wredulus_pospolitus:
dokładnie
teraz A \ B' to będzie taki zbiór który zawiera wszystko co jest w zbiorze A, ale nie
jest w zbiorze B'
26 wrz 14:18
wredulus_pospolitus:
a jako bonus możesz zauważyć, że:
A \ B ' (czyli mamy w A, ale nie mamy w B') znaczy tyle samo co A n B (czyli mamy w A i
jednocześnie mamy w B) −−−> bo wszystko to co jest w B znaczy tyle samo jak to co wszystko
to czego nie ma w B'
26 wrz 14:20
Urbaan: Ok, udało mi się rozwiązać, dzięki za pomoc, idę dalej myśleć nad zadaniem z wartością
bezwzględną
26 wrz 14:20