dowód
wiola: Wykaz ze
(p⇔q)⇔(¬p⇔¬q)
26 wrz 11:44
amelka: udowodnimy skróconą metodą zerojedynkową
założenie p − prawda, q − prawda
(p ⇔ q) ⇔ (~ p ⇔ ~ q)
1 1 1 0 0 1 0 0 1
^
mamy sprzeczność co kończy dowód
26 wrz 14:21
amelka: dla p − fałsz, q − fałsz wyszłoby to samo
26 wrz 14:23
wredulus_pospolitus:
yyyy ... jaką sprzeczność masz

p ⇔ q = 1 ⇔ p = q = 1 ∨ p = q = 0
zauważmy, że gdy p = q = 1 to ~p = ~q = 0 i analogicznie p = q = 0 to ~p = ~q = 1
26 wrz 14:29
Mariusz:
(¬p∨q)∧(¬q∨p) ⇔ (p∨¬q)∧(q∨¬p)
(¬((¬p∨q)∧(¬q∨p))⋁((p∨¬q)∧(q∨¬p)))⋀(¬((p∨¬q)∧(q∨¬p)))∨((¬p∨q)∧(¬q∨p) ))
((p∧¬q)∨(q∧¬p))∧(((¬p∧q)∨(¬q∧p))∧((¬p∧q)∨(¬q∧p))∨((¬p∨q)∧(¬q∨p) ))
((p∧¬q)∨(q∧¬p))∧(((¬p∧q)∨(¬q∧p))∧((¬p∧q)∨(¬q∧p))∨(¬p∧¬q)∨(¬p∧p)∨(q∧¬q)∨(q∧p))
((p∧¬q)∨(q∧¬p))∧(((¬p∧q)∨(¬q∧p))∧((¬p∧q)∨(¬q∧p))∨(¬p∧¬q)∨(q∧p))
((p∧¬q)∨(q∧¬p))∧(((¬p∧q)∨(¬q∧p))∧(q(¬p∨p)∨¬q(p∨¬p))
((p∧¬q)∨(q∧¬p))∧(((¬p∧q)∨(¬q∧p))∧(q∨¬q)∧(¬p∨p)
((p∧¬q)∨(q∧¬p))∧((¬p∧q)∨(¬q∧p))
(p∧¬q)∧(¬p∧q)∨(p∧¬q)∧(¬q∧p)∨(q∧¬p)∧(¬p∧q)∨(q∧¬p)∧(¬q∧p)
(p∧¬q)∨(¬p∧q)
Jeśli dobrze pamiętam to jest normalna postać alternatywna twojego wyrażenia logicznego
Można by też je zapisać w normalnej postaci koniunkcyjnej
(p∧¬q)∨(¬p∧q)∨(¬q∧q)∨(¬p∧p)
p∧(¬q∨¬p)∨q∧(¬p∨¬q)
(p∨q)∧(¬p∨¬q)
a to można uprościć do alternatywy rozłącznej
a ta jak wiadomo nie jest zawsze jest prawdziwa
26 wrz 16:57