saas: 2x5+5x3-12x=0
21 lis 14:45
saas: plisssss pomóżcie
21 lis 14:45
Dwiekropki: x(2x
4 + 5x
2 -12)= 0
Wyrażenie w nawiasie:
Niech t=x
2
I podstawiasz t.. i liczysz delte.. a dalej jak zwykłe równanie kwadratowe
21 lis 14:46
Dwiekropki: jak coś niejasne to proszę pisać.. : )
21 lis 14:47
saas: oki juz wiem
dziekuje bardzo
21 lis 14:48
Dwiekropki: Nie ma problemu .. : )
21 lis 14:49
saas: dobra nie wiem jak dalej.Pomozesz jeszcze?
21 lis 14:50
Dwiekropki: no więc tak..
Wiadomo już że x=0 lub 2x4+5x2-12=0
więc niech t=x2
2t2 + 5t - 12=0
Δ=25+4*2*12=121
t1=(-5 + 11) / 4 t1=3/2
t2=-5 - 11) / 4 = -4
t=x2
3/2=x2 lub -4=x2 (drugie równanie jest sprzeczne)
x=√3/√2
x= √6/2
21 lis 15:22
Dwiekropki: więc Odp: to x= 0 lub x=√6/2 ale możliwe że w rachunkach sie pomylilam.. ; p bo
ciezko mi myslec na kompie.. : ))
21 lis 15:24
misiuk: dzieki
21 lis 15:52