Przekształć wyrażenie
Móżdżek :) : Przekształć wyrażenie tak, aby była w nim użyta tylko funkcja ctgx.
| | cosx + sinx | |
1.) |
| |
| | cosx − sinx | |
| | 1 − sin4x − cos4x | |
2.) |
| |
| | 1 − sin2x | |
25 wrz 17:48
sushi:
zapisz inaczej jak wygląda ctg x
25 wrz 17:51
wredulus_pospolitus:
(1)
zauważ, że:
cosx + sinx = √2cos(x − 45o)
cosx − sinx = −√2sin(x − 45o)
później jeszcze użyć wzoru na ctg(α − β) oraz podstawić wartość za ctg(45o) i po sprawie
25 wrz 17:53
ICSP: W pierwszym wystarczy podzielić licznik i mianownik przez sinx.
| | cosx + sinx | | ctgx + 1 | |
1) |
| = |
| |
| | cosx − sinx | | ctgx − 1 | |
| | 1 − sin4x − cos4x | | (1 − sin2x)(1 + sin2x) − cos4x | |
2) |
| = |
| = |
| | 1 − sin2x | | cos2x | |
| | 2sin2x | | 2 | |
= 1 + sin2x − cos2x = 2sin2x = |
| = |
| |
| | sin2x + cos2x | | 1 + ctg2x | |
25 wrz 18:27
Móżdżek :) : Dziękuję!
25 wrz 18:54
Móżdżek :) : Mam problem z dojściem do końcowego wyniku.
| | 2sin2x | |
Chodzi mi od tego momentu : |
| = .....? |
| | sin2x + cos2x | |
25 wrz 19:42
ICSP: | 2sin2x | | 2sin2x | | | |
| = |
| * |
| = |
| sin2x + cos2x | | sin2x + cos2x | | | |
To samo zrobiłem w pierwszym przykładzie, tylko zamiast dzielić licznik i mianownik przez sinx
tutaj dzielę przez sni
2x
25 wrz 19:45
Móżdżek :) : dziękuję
25 wrz 19:58