wykaż, że
dobromil: cześć

proszę o pomoc
Wykaż, że trójkąt o bokach a,b,c jest prostokątny
a=(√2)
(√5+2)
b=2
(1/(2√5−4)
c=√2
(√5+3)
wydaje się proste ale nie wychodzi mi jakoś, robiłem na kilka sposobów i powoli zaczynam myśleć
że w zadaniu jest jakiś błąd
dajcie znać co myślicie, dziękuję
25 wrz 17:15
sushi:
zapisz porządnie długości boków
25 wrz 17:16
dobromil: a=√2√5+2
b=212√5−4
c=√2√5+3
hej, prosze, nie widziałem, że mi to tak zmieniło
25 wrz 17:27
sushi:
b) w potędze usuń niewymierność
25 wrz 17:27
ICSP: Najpierw:
| 1 | | 2√5 + 4 | | √5 + 2 | |
| = |
| = |
| |
| 2√5 − 4 | | 20 − 16 | | 2 | |
Teraz:
a = (
√2)
√5 + 2 = 2
(√5 + 2)/2
b = (2)
1/(2√5 − 4) = 2
(√5 + 2)/2
c = (
√2)
√5+ 3 = 2
(√5 + 3)/3
a
2 + b
2 = 2
√5 + 2 + 2
√5 + 2 = 2*2
√5 + 2 = 2
√5 + 3 = c
2
Zatem z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa masz tezę.
25 wrz 17:33
dobromil: masz racje, dziękuję Ci bardzo!
miłego wieczoru
25 wrz 17:36