Twierdzenie o trzech ciągach
Krzrantop: Twierdzenie o trzech ciągach, uzasadnić równości:
lim(n−>∞) n√ 3n−2n = 3
lim(n−>∞) logn+1(n2+1) = 2
lim(n−>∞) n√ 1/n+ 2/n2 + 3/n3 = 1
lim(n−>∞) (sin√n+1 − sin √n) = 0
i jeszcze takie pytanie czy obliczając np. lim(n−>∞) (3n+2)(1/(2n+1)) gdzie porównałem np.
(3n)(1/(2n+1) ≤ (3n+2)(1/(2n+1) ≤ (6n)(1/(2n+1) mogę napisać, że korzystam z własności
lim(n−>∞) n√a=1 dla a>0 a ta jest z definicji równa lim(n−>∞) a(1/(2n+1) ?
25 wrz 16:53
sushi:
w czym masz problem ?
25 wrz 17:00
Krzrantop: W pierwszym mam problem z tym minusem, tj. nie mogę znaleźć ograniczenia z dołu. Bo z góry
wziąłem 3n.
W drugim też mam problem z dolnym, bo z góry wziąłem n2+2n+1
W trzecim mam problem z oboma ograniczeniami, bo nie wiem jak to ruszyć.
W czwartym też nie mam pomysłu
25 wrz 17:35
25 wrz 17:45
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
1) 3n − 2n ≥ 3n − 2*3n−1 = 3n−1 = 3n * |
| |
| | 3 | |
| | 6 | | 1 | | 2 | | 3 | | 6 | |
3) |
| ≤ |
| + |
| + |
| ≤ |
| |
| | n3 | | n | | n2 | | n3 | | n | |
25 wrz 17:48
Krzrantop: Ale w 3) to jest pod n pierwiastkiem i jak na kalkulatorze się z dużych liczb pierwiastkuje
cały czas to
faktycznie wychodzi 1 ale przy ułamkach się zatrzymuje na 0.999...998. I wtedy też przyjmujemy,
że to jest 1?
A ten logarytm i sinus to jak zrobić?
25 wrz 18:21
wredulus_pospolitus:
w obu masz pierwiastek n'tego stopnia ... jego po prostu nie pisałem ... szacowanie z
pierwiastkiem jest dokładnie takie samo
limn−>∞ n√ stała = 1
limn−>∞ n√ nstała potęga = 1
25 wrz 19:56