pomocy
szymeq: hej mam problem ze zrozumieniem dlaczego przy wzorach np z chemii dopisuje się *100%
jaki jest sens to dopisywać skoro 100% to jest dokladnie to samo co 1 bo 1% z czegoś = 0,01x a
0,01*1=1
patrzcie co ten gościu robi
https://www.youtube.com/watch?v=4RCb3HS2EOU
nie rozumiem jak można skracać procenty, przecież to nie
niewiadome i liczby
25 wrz 13:11
wredulus_pospolitus:
Ponieważ w ten sposób otrzymujesz wynik PROCENTOWY

A w zadaniu masz podane: jakie stężenie
procentowe ...
25 wrz 13:18
wredulus_pospolitus:
Patrz na to jak na zamianę jednostek, np.:
1 kg = 1 * (1'000 g) = 1'000 g (bo kg = 1000 g)
a tutaj masz 1 = 100% ... po prostu 'zamieniasz jednostkę'
25 wrz 13:21