matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz, jeśli wiadomo, że sinx + cosx ....
Ola:
√
5
Oblicz, jeśli wiadomo, że sinx + cosx =
.
5
a.) sinx * cosx b.) sin
4
+ cos
4
c.) sin
3
+ cos
3
d.) I sinx − cosx I
25 wrz 11:58
ICSP:
Ponieważ: (sinx + cosx)
2
= sin
2
x + cos
2
x + 2sinxcosx = 1 + 2sinxcosx więc
(sinx + cosx)
2
− 1
a) sinx*cosx =
= ...
2
b) sin
4
x + cos
4
x = (sin
2
x + cos
2
x)
2
− 2(sinx*cosx)
2
= 1 − 2(sinx*cosx)
2
= ... c)sin
3
x + cos
3
x = (sinx + cosx)(sin
2
x − sinxcosx + cos
2
x) = (sinx+cosx)(1 − sinxcosx) = ... d) |sinx − cosx| =
√
(sinx − cosx)
2
=
√
1 − 2sinxcosx
25 wrz 12:33
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick