Równanie z parametrem
Werve: Wyznacz wartość parametru b, dla którego reszta z dzielenia wielomianu W(x)=3x3−87bx−b2 przez
dwumian P(x)=x+14 przyjmuje największą wartość. Zakoduj liczbę setek, dziesiątek, jedności.
23 wrz 21:09
chichi:
W(−14) = −b
2+1218b−8232
f(b) = −b
2+1218b−8232
f
max(b) = f(609) = ...
23 wrz 21:14
wakacje: reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian P(x) równa jest W(−14)
zatem:
W(−14)=−3*14
3+87b*14−b
2=−b
2+87*14b−3*14
3
niech f(b)=−b
2+87*14b−3*14
3
funkcja f to funkcja kwadratowa o ujemnym współczynniku przy najwyższej potędze 'b', zatem
| | −B | | −87*14 | |
największa wartość przyjmowana jest w b= |
| = |
| =87*7=609 |
| | 2A | | −2 | |
kodujesz |609|
23 wrz 21:16
mat:
R=W(−14) = −b
2+1218b −8232
|6|0|9|
23 wrz 21:16
Werve: Dziękuję za pomoc, robiłem dobrze lecz zamiast użyc wzoru −b/2a użyłem −delta/4a
23 wrz 21:18